Légúti betegségek megelőzésére: orrnyálkahártya duzzanat kezelése

Kedves szülők!

A légutak megbetegedésére egy nagyon fontos tudnivaló van, amit érdemes szem előtt tartani. Az egyik legfontosabblégúti megbetegedések megelőzésére beavatkozás, amit a szülő megtehet: az orrnyálkahártya duzzanatot megszüntetni.

Ha az orrnyálkahártya duzzadt, a kisgyermek nem tudja kifújni az orrát, vagy nem tudjuk kiszívni orrszívó porszívóval. Az orrdugulást már mi, felnőttek is ismerjük és tudjuk, hogy olyankor nem távozik a váladék, bárhogy erőlködünk. A kisbabáknál ugyanez történik, ha duzzadt az orrnyálkahártya, ezért fontos, hogy a duzzanatot megszüntessük.

Napközben gyógyszertárban kapható tengervizes orrspray segítségével könnyen megoldható. A sprayben található só megszünteti az orrnyálkahártya duzzanatot és oldja a váladékot, így könnyen ki tudja fújni (vagy orrszívóval ki lehet szívni) a kisgyermek a váladékot. Befújás után néhány percet érdemes várni és utána könnyen távozik a váladék, így tisztán lehet tartani az orrüreget.
Éjszakára a gyermekorvos által javasolt orrcseppet célszerű használni, ami szintén a nyálkahártya duzzanatot csökkenti, így nem csurog hátra a váladék, de fontos tudni, hogy nem tanácsos hosszú ideig használni az orrcseppet:

http://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/natha_influenza/cikkek/orrcsepp-abuzus_ezert_ne_hasznaljuk_hosszan/20130307103721

Az orrfújásról ami tudni érdemes: ha a gyermek a fejét előre-oldalra billenti, akkor a gravitáció is segít az orrfújásban (az arcüregben ülő vizszintes niveaut-t mutató váladékot így tudjuk onnan “kifolyatni”, egyébként csak elfújunk mellette). Itt található egy hasznos cikk a témáról:

http://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/legzoszervi_megbetegedesek/cikkek/a_helyes_orrfujas_technikaja/20070201095135

Az orrcseppentés helyes módja: fejet NEM hátra hajtani, mert a szájpad orrüregi oldalán végigcsorog és lenyeli a gyerek annak pedig nincs hatása. Kicsit előre, oldalt kell ehhez a fejet tartani, és a gyerek finoman szívja az orrát cseppentés közben és az orrcimpát össze kell nyomogatni gyorsan egymásután, hogy minél jobban “szétmenjen” a gyógyszer és víz. Másrészt nem szabad nagy vákumot használni az eldugult orrban, tulajdonképpen ilyen esetben nem is jó használni, csak ha váladék dugítja el.

Van még néhány nagyon jó módszer, aminek nagyon jó hatása van, az inhalátor maszk vagy az orrzuhany használata. Ezek az eszközök ugyanezt a célt szolgálják. A sós vizes inhalátor használata oldja a váladékot és csökkenti a duzzanatot, az orrzuhany a makacs lerakódásokat távolítja el, ezek hasznos kiegészítők lehetnek betegség esetén.
Ez azért fontos, mert ha a váladék nem reked meg vagy nem jut tovább a légutakba, nem okoz további szövődményeket (pl köhögést), vagy ezzel megelőzhető az orr melléküregeiben, légutakban való lerakódás, ami az orr melléküregeinek (arcüreg-gyulladás, homloküreg gyulladás) és az alsóbb légutak gyulladását okozhatja. Ha a légutak elzáródnak a váladéktól, azt a szervezet köhögéssel próbálja meg eltávolítani.

A kórokozók a kisgyermek orrán, száján keresztül jutnak el a szervezetbe. Ha már az elején megállítjuk, akkor nem okoz további problémát, ezért fontos szem előtt tartani az orrüreg és az orr melléküregeinek a kezelését.

Dr. Mihalik Péter tüdőgyógyász tanácsával írta – Mihalik Piroska