Mozgásfejlődés – A biztos kezdet

biztos kezdet2Prevenció! Igen! Mindenhol ezt olvassuk, ezt halljuk, ezt szajkózza mindenki. MEGELŐZÉS! Nem véletlenül. Én is csatlakozom ahhoz a csapathoz, akik szeretnének mindent megtenni a gyermekükért. Attól a másodperctől kezdve, hogy felelősséget vállaltam azért a kis jövevényért, aki engem erre az életre anyának választott. A gyermek fejlődése témakör kimeríthetetlen. Az általam megírt cikkek pontosan erről fognak szólni. Ezekben a témákban osztom meg veletek saját tapasztalataimat, előre mutató gondolataimat és szakírók nehezen értelmezhető, általam leegyszerűsített tanulmányait.

Miért kell komolyan venni a gyermek fejlődésének minden lényegesebb szakaszát?
• Mert lehet egészséges, komplikáció mentesen világra hozott gyermeknél is eltérés az átlagostól.
• Mert ezek árulkodó előjelei lehetnek bizonyos készség- és képességterületek gyengeségeinek, vagy akár erősségeinek is. Kiderülhet, hogy vannak területek, amik gyengébben funkcionálnak (pl.:koordinációs képességek), de az is lehet, hogy kiemelkedően jól (pl.: rövid távú memória).
• Mert a lehető legkorábban felismert tünetek támpontját adják a megfelelő fejlesztési irányvonalnak. Időben, célzottan lehet megkezdeni a fejlesztést, vagy tehetséggondozást és nem kell megvárni, vagy kivárni, míg észrevételezik az óvodai, illetve az gyenge iskolai teljesítményt.
• Mert kinek hiányzik a sok gond és vesződés az iskolás évek alatt és után, ha mindez megelőzhető, vagy legalábbis enyhíthető? Sikertelen erőfeszítés az otthoni, közös tanulásban, rengeteg eredménytelen korrepetálásra kidobott pénz.
• Mert a jelenben problémaként jelentkező gondok a viselkedés, figyelem, érzékelés-észlelés, téri orientáció, mozgáskoordináció, nyelvi fejlettség-beszéd területén már az előző életkori szakaszban segítségért kiáltó előjeleket hordoztak! Pl.: A csecsemőkori mozgásfejlődési szakaszok (hiányossága, lassúsága, eltérése).
• Mert Mi vagyunk azok a szerencsés Szülők, akik mindezen fent említett információk birtokában, első kézből adhatunk segítséget Gyermekünknek. Nem utolsó sorban az sem teljesen mindegy, hogy a lelkiismeretünk tiszta marad a gyereknevelés szenzitív évei alatt.

Stabil alapokBiztos kezdet_1

Hétvégén cirkuszban jártunk. A gumitestű artisták műsora lenyűgözte Kislányomat. „Holnap én is szeretnék szaltózni, Anya!”

I. Korai fejlődés:
Előző cikkemben ajánlottam a Babanapló hónapról hónapracímű anyagot, mely viszonylag alaposan összefoglalja a főbb testi-, szociális-, értelmi fejlődés szélesen behatárolt állomásait. Ha nem sikerül a babának ezen a spektrumon belül maradnia, akkor annak több oka is lehet. Például részben a csecsemőkori primitív reflexek, de a legtöbb esetben a fejletlen idegrendszer. Ennek jelei már csecsemőkorban felfedezhetőek. Ilyenkor a kisbaba túlzottan nyugtalan, sokat – ok nélkül – sír, állandóan ölben kell tartani, vagy nagyon aluszékony és kétóránként aludna. Ez nem az első két hétre, az újszülött korra vonatkozik. Nem fejlődik egyenletesen, rossz étvágyú, sovány vagy túl mohó, lassú mozgású, nem érdeklődő a külvilág ingerei felé sem az érzékszerveivel, sem a testével.
A leglátványosabb lehet egy Szülő számára a mozgásfejlődés éretlensége. Az elvárható, haladási sorrend: hason fekvés – fejemelés – alkartámasz – kéztámasz – gurulás hasról hátra és vissza – kúszás-mászás – térdelés – ülés – felállás – járás. Riadó, ha kimaradnak egyes szakaszok, vagy képtelen hosszú idő (3-5 hónap) elteltével egy-egy állomáson segítség nélkül túllépni. Nem kidolgozottak a szakaszok, hanem ugrásszerűek és passzívak, pl.: hanyatt fekvésből nem a hasra fordulásra törekszik, hanem ülésbe húzással, az ülésre, így már nem célja sem a gurulás, sem a kúszás, sem a mászás. Nem elfogadható, ha a gyermek fel akar állni anélkül, hogy igénye lenne az önálló, vízszintes helyzet- és helyváltoztatásra. Mindez azért okvetlenül fontos, mert csak ezek után tud kellően, megfelelő mértékben felkészülni az ideg-, izom-, és a vázrendszer a járás műveletére.
Beszédfejlődése késik.

Egy éves korig óriási dolog történik a kisember életében. Az apró tehetetlen test rendezi a végtagjait és minden erejével azon van, hogy végrehajtsa a Nagy Mutatványt: Megtanul járni és próbálkozik anyanyelvén megértetni magát a környezetével. Nagyon fontos szenzo-motoros (érzékelésre folyamatos mozgató választ adó) szakasz, melyben nem hagyhatjuk, hogy becsússzon olyan hiba, ami a maga érési idejében korrigálható lehetne.

Miért ezt a „cirkusz” példát hoztam fel erre a fejlődési szakaszra?
Mert bár látszólag nem tűnik bonyolultnak és olyan hosszúnak az élet ezen szakasza, mégis nagyon aktív, gyakorlással teli, fokozatosan nehezedő, egymásra épülő állomások követik egymást, melyek némely esetben igénylik a segítségadást. Nem előnyös, ha az alap mozdulatok (elemi mozgásminták) rosszul rögződnek. A későbbiekben a fejlesztő terápiák részeként ezt is korrigálni kell.
A kis tornász és artista növendékek sem a szaltóval kezdik az első edzésen, hanem megtanulják a helyes testtartást, utánzó járásokat, talicskáznak, rengeteget másznak kötélre, közlekednek kézállásban, dobbantóról tigris bukfenceznek óriás szivacsbálába. Egyre bonyolultabb, egymásra épülő gyakorlatokkal folytatják, mígnem idővel elérkeznek a nagy pillanatig, amihez minden egyben van: a koncentráció, a testtudat, a fizikai erő és még sorolhatnám. És lőn: a SZALTÓ

Biztos kezdet
Túlnyomórészt pozitív tapasztalataim vannak azzal kapcsolatban, hogy a gyermek első éveinek legfontosabb és egyben legjobb szakemberei tisztában vannak e a fejlődésneurológiai alapokkal, a mozgásfejlődés törvényszerűségeivel, a csecsemőkori reflexek és a nélkülözhetetlen elemi mozgásminták szerepével és mindezek mozgásfejlődésre gyakorolt hatásával. A gyerek centrikusabb szülőknek sem újdonság már, amire minden mozgásnevelő pedagógus építi a munkáját, hogy szoros az összefüggés a mozgásfejlődés és az anyanyelvi-, valamint az értelmi fejlődés között. Leegyszerűsítve úgy fogalmaznám meg, hogy „kéz a kézben jár” és egymást támogatva halad a mozgás fejlődése az értelem fejlődésével. Bizonyos gyengén funkcionáló képességeket nagyon sikeresen lehet játékos, mozgásos feladatokkal elfogadható szintre javítani minden egyes életévben.

A következő táblázat a múlt és a jelen gondolkozását hasonlítja össze:

Ezt gondoltuk régen Ezt tudjuk ma
Az agy fejlődése az öröklött géneken múlik  Az agy fejlődése a gének és a szerzett, egyéni tapasztalatok közös hatásának eredménye.
A 3 éves kor előtti tapasztalatok kevéssé hatnak a későbbi fejlődésre. A korai tapasztalatok alapvetően befolyásolják az agy szerkezetét, megalapozzák a későbbi képességeket.
A korai évek biztonságos anya-gyerek kapcsolata pozitív keretet nyújt a tanuláshoz, a fejlődéshez. Így igaz + a korai kapcsolatok az agy felépítését is befolyásolják.
Az agyfejlődés lineáris: a tudást egy életen át tartó gyarapodással szerezzük. Az agyfejlődés nem lineáris: vannak szenzitív időszakok, amik bizonyos készségek megszerzéséhez optimálisak. Ha ez kimarad, később nagyon nehéz pótolni.
A kisgyermekek agya sokkal kevésbé aktív, mint a serdülőké, vagy a felnőtteké. A korai években a gyermek agya sokkal aktívabb, mint a felnőtteké. Az agy aktivitása serdülőkorra lényegesen csökken.

Bendig Borbála: Okos korai befektetések bejegyzése alapján

 

Mit tehet a Szülő?
Úgy gondolom, hogy nem árulok el azzal a megállapítással nagy titkot, hogy minden egészséges gyermek egyszer megtanul járni, beszélni, írni, olvasni, számolni. Minél gördülékenyebben veszi az akadályokat, annál kisebb az esélye a viselkedési, magatartási zavaroknak és a pszichés problémák kialakulásának.
A segítségnyújtás nem minden esetben jelenti azt, hogy a gyermeket kímélni kell a kihívásoktól, vagy várni kell az idő múlását és vele együtt a csodát. A gyermek első hat éve döntően befolyásolja személyiségének alakulását is. Tegyünk meg érte minden tőlünk telhetőt, hogy bivalyerős alappal indulhasson.
Drága kincs a szabadidő, de ahhoz túl kevés, hogy haszontalanul töltsük el! Amikor együtt lehetünk, biztosítsuk a passzív pihenés helyett az aktív, mozgalmas, játékos programokat. Erdőjárás, játszóterezés, rengeteg séta, társaságba járás /baba-mama klub, koncertek, szabadtéri programok, zenés-ének foglalkozások, vizes programok minden mennyiségben. Ezek a programok nem kerülnek pénzbe, de persze létezik a költségtérítéses verzió is. Csak kitartó, következetes, lelkes szülői hozzáállás és ésszerűen átgondolt időbeosztás kell hozzá, semmi más. Neki ezek az élmények adják majd azt a kellemes biztonságot nyújtó érzést, ami mankóként szolgál akkor is, amikor egyedül kell helytállnia az oviban, iskolában, vagy akár a hétköznapokban.

Biczó-Lévai Krisztina
Fejlesztő pedagógus, gyógymasszőr
tyta5@freemail.hu